Yeni Başlayanlar İçin Fotoğrafçılıkta Kompozisyon
Fotoğrafçılıkta kompozisyon, ögeleri bir kare içerisine nasıl yerleştirdiğinizle alakalıdır. Fotoğrafın özü ve yaratıcı tarafıdır.
Fotoğrafçılık yaratıcı bir sanattır. Dolayısıyla kural tanımaz. Yine de bu aşamaya gelebilmek için bazı temel bilgileri almanız gerekir. Bunlara kural demeyelim, çünkü dediğimiz gibi sanat daha çok kuralları yıkmakla alakalıdır.
Bu yazımızda fotoğrafçılığın en önemli yaratıcı kısmını oluşturan kompozisyon üzerinde duracağız.
Belki çok uzun bir yazı olacak ama sonuna kadar sabrederseniz bu konuda çok şey öğrenecek ve belki de fotoğraf yeteneğinizi bir üst seviyeye çıkaracaksınız.
Hadi başlayalım.
Kompozisyon nedir?
Kompozisyon, fotoğraftaki konuların bir kare içerisinde bir hikaye oluşturacak şekilde yerleştirilmesidir. Böylece çektiğiniz fotoğraf bir yapı ve anlam kazanır. Sizin ögeleri yerleştirme tarzınız, yani kompozisyonunuz, izleyicileri çeker ya da iter.
Kompozisyonda kesin kurallar yoktur ancak alışılagelmiş, göze hoş gelen fotoğraflarda ortak bulunan bazı özellikler vardır.
Kompozisyon Ögeleri
Kompozisyonunuzu güzelleştirecek ögeler.
Kompozisyon Ögeleri
Bir kompozisyon oluştururken kullanacağınız bir çok öğe vardır. Bu öğeleri vermek istediğimiz duyguyu iletecek şekilde kullanabildiğimizde başarılı bir fotoğraf çekmiş oluruz.
Şimdi kompozisyon ögelerine ve bu ögelerin hangi tür duyguları yaratmada başarılı olduklarına bakalım.
Işık
Gün doğumundan gün batımına, ışığın şiddeti ve yönüne bağlı olarak bir çok ışık türü vardır.
Doğal ışıkta fotoğraf çekecekseniz, güneşin tam tepede olduğu, sert ışık yerine gün doğumu ve batımındaki yumuşak ışığı tercih edebilirsiniz.
Ayrıca, ışığın konunun arkasında kaldığı ters ışık, yanlardan gelen ışıklar ve konunun tam önünden gelen düz ışık farklı duygular vermek için kullanılabilir.
Çizgiler
Kompozisyonun önemli ögelerinden bir tanesi de çizgilerdir. Düz çizgiler ve eğri çizgiler gözü belirli bir konuma yönlendirmek için kullanılabilir.
Diğer taraftan çarpraz çizgiler doğru kullanıldığında fotoğrafa dinamizm katar ve hareketi vurgular.
Elbette çizgiler yapay olmak zorunda değil, mesela yol insanı konuya yönlendiren bir çizgi görevi görebilir ya da bir nesnenin sınırları...