Malcolm Gladwell “Outliers” kitabında başarılı insanların neden başarılı olduğunu incelemiş. Aslında bu soruya hepimizin verilecek bir kaç cevabı vardır. Bakalım sizin tahminlerinizle örtüşüyor mu?
Yazar bu kitabında yakın dünya tarihinin ve günümüzün en önemli figürlerini incelemiş ve bazı sonuçlara ulaşmış. Bu figürler arasında dünyanın en zengin adamı ünvanına sahip Bill Gates de var. Peki bazı insanların daha başarılı olmalarının sırı nedir? Gelin hep beraber yazarın bu soruya verdiği yanıtları inceleyelim.
Bazı İnsanlar neden daha başarılıdır?
Kitap bir italyan kasabasında başlayıp Amerikada hayatlarına devam eden bir grup insanın hikayezi ile başlıyor.
Bu italyan kasabasındaki herkes amerikaya taşınıyor ve burada kendilerine bir kasaba oluşturuyorlar. Bu kasabanın civardaki diğer kasabalardan farkı 60 yaşın altında kalp hastalığından ölen kimsenin olmaması. Bu durum bölgede çalışan doktorun dikkatini çekiyor ve araştırmaya başlıyor.
Sonuç ne çıkıyor dersiniz? Beslenme mi? Hayır, bu kasabadaki insanlar civar kasaba halkıyla benzer şekilde besleniyor.
Genetikleri baz alındığında ise atalarının da yine sağlıksız beslendiği, içlerinde göbekli ve yağlı kişilerin olduğu görülüyor.
Bu kasaba insanlarını diğer kasabalardan ayıran tek fark hayat tarzları, anne baba, çocuklar ve büyük anne büyük baba gibi aile fertleri hepsi tek bir evde yaşıyorlar.
Yazar kitaba güzel bir hikaye ile giriş yapmış. Amerikalı yazarlar bu tür girişleri yapmayı iyi başarıyor. Ancak kitabın devamı bu hikayeyle tamamen örtüşmüyor ve birazcık kopuk devam ediyor.
Uzatmadan başarılı insanları diğer insanlardan ayıran özelliklere geçelim.
1 Doğum Tarihi
Bir insanın baiarılı olmasını sağlayan en önemli etmenlerden bir tanesi doğru zamanda doğmuş olması. Yılın hangi ayında doğduğu bile bir kişinin kaderini belirlemeye yetiyor.
Mesela, Kadanadaki futbol takımı oyuncularını listelemşler ve bu oyuncuların büyük çoüunluğunun ocak şubat ve mart aylarında doğmuş olduğunu görmğşler.
Bunun basit bir sebebi var aslında. Oyuncular daha çocukken seçmelere giriyor ve bu seçmlere belirli yaştakiler başvurabiliyor. Mesela diyelim ki bu sene 2010 yılında doğan çocuklar katılıyor olsun.
Buna aralık ayında doğanlar da dahil, ocak ayında doğanlar da. Peki sizce kim daha avantajlı? Aralık ayında doğan bir çocukla aynı yılın ocak ayında doğmuş bir çocuk arasında nerdeyse bir yaş fark var. Bu maçın kazananı önceden belli.
Malesef bu basit hata hala bir çok yerde yapılıyor. Yine de bu sadece bir örnek ve bunun gibi bir sürü örnek verilebilir.
2. 10 Bin Saat Kuralı
Yazara göre, çizginin dışındakileri belirleyen en büyük etmenlerden bir tanesi de bu kişilerin lanları ile alakalı 10 bin saatlik tecrübeye sahip olmaları.
Bu teoriye göre bir işte uzmanlaşmak için gereken zaman bu ve yaklaşık 10 yıla tekabül ediyor.
Bill Gates, ilk şirketini kurup milyonlar kazanmaya başlayalı en az 10 yıldır programcılıkla içli dışlı bir hayat yaşamış biri olarak bu alanda çok tecrübeliydi.
Yine yazara göre Motzart ilk baş yapıtını vermeden önce 10 yıl boyunca taklit ve kalitesiz eserler üretmişti.
Bunun gibi bir çok örnek sayıyor yazar.
3. Kültür
Başarılı insanları belirleyen bir başka faktör de kültür. Kültür bireylerin başarısı üzerinde çok büyük etkiler bırakıyor.
Yazar durumu Japon hava yollarından verdiği örneklerle açıklıyor. Japon kültürü tıpkı bizim kültürümüz gibi hoşgörü ve saygı üzerine kurulmuş. Japon hava yollarında çalışan yardımcı pilotlar tehlikeli durumlarda asıl pilotu direk ve etkili bir şekilde uyaramıyor ve bu çok fazla kazaya sebep oluyor.
Sonra yurt dışından gelen bir uzman durumu çözüyor ve katı kurallar getirerek aynı hava yolunu dünyanın en güvenlilerinden biri haline getiriyor.
Sonuç
Sonuç olarak insanı başarıya götüren en önemli şey ne diye sorsak muhtemelen zeka cevabı ilk sırayı alırdı. Bu kitap zekanın yeterli olmadığını, Bill Gates den çok daha zeki insanlar fakir hayatlar yaşıyorlar, zekanın yanında kişinin ne zaman doğduğunun nerde doğduğunun ve yaşadığı kültürün etkili olduğunu ve bunların da yaklaşık 10 yıllık bir tecrübeyle birleşmesi sonucu başarının geldiğini anlatıyor.
Bir yanıt yazın