Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği – Milan Kundera

Henüz çocuk yapmak istediğim kadını bulamadım. Meğer o, sevdiğim kadın ola! Çünkü seni seviyorum ey sonsuzluk, çünkü seni seviyorum ey sonsuzluk!

Ne kadar romantik bir söz değil mi? Madem, bir ömür boyu birlikte yaşayacaksın, o zaman sevdiğin bir kadın olsun. Ama bir sözü Nietzsche söylüyorsa, romantizmden fazlasını aramak gerekir o cümlenin anlamında.
Netzsche’yi tanıyanlar bilir ki bu söz romantizmden çok bengi dönüş kavramı ile ilgilidir. Yani, şu an yaşadığımız her şey, yaptığımız her tercih sonsuz yaşam içerisinde sonsuz defa tekrarlanır. O yüzden bir tercih yapacaksan ona göre yapmak gerekir. Aslına bakarsanız, şimdi daha bir romantik oldu söz…
Varolmanın dayanılmaz hafifliği Nietzschenin bu düşüncesinden esinlenilerek yazılmış belli ki, kitabın ismi de Nietzsche’nin şu sözünden geliyor olsa gerek:

sonsuza kadar yinelenme düşüncesi. yüklerin en ağırı diyor, nietzsche. bu yüzden hafiflik/ ağırlık karşıtlığı bütün karşıtlıkların en gizemlisi, en çift anlamlısıdır.

Yazarımız daha girişte dikkatimizi çekmeyi başarıyor, zaten Nietzsche ismi gelmiş geçmiş en popüler filozof olarak dikkat çekmek için yeterli bir unsur. Ancak, giriş sayfası ile beklentileri yükselten yazar uzunca süre sizi aradığınızı bulma konusunda hayal kırıklığına uğratabilir.
Şahsen, kitabın 70. sayfalarında iken, ” evet yazar felsefe biliyor anlaşılan ama bunu iki de bir göümüze sokmasına gerek yok” diye düşünüyordum zira girişteki o tezler biraz askıda kalmıştı.
Sonra bir yerlerde a priori kelimesini gördüm ve dedim ki ” tamam bu adam felsefe bildiğini kanıtlamaya çalışıyor bize”… Tam nerde kaldı bizim bengi dönüş derken, bir sonraki sayfada yazarımız bir şeyler unutmuş da eklemiş gibi bir sayfa yapıştırmış oraya…
Kitabın en güzel bölümleri ise kitabın ortasından sonra başlıyor, önceleri yazarın gözümüzün içine içine soktuğu felsefe kırıntıları bu sayfalardan sonra öyküye sinerek doğal bir anlatım oluşturuyor. Çelişkilerin de zirveye çıkmasıyla hikaye tadından yenmiyor doğrusu.
Sonuç olarak, kitabı beğendiğimi belirtip tavsiye listem ekliyorum. Yeri gelmişken de kitabı bana hediye eden Beyza Sel‘e çok teşekkür ediyorum tekrar!