Yüzyıllık Yalnızlık  Yazar Gabriel Garcia Marquez’in bir ailenin yüzyıl içindeki tüm nesilleri içine alan üyelerinin hikayesini anlattığı, destansı, masalımsı kitabıdır. Güney Amerika edebiyatının başyapıtı olarak kabul edilir ve yazarı nobel ödüllüdür.
Kitabı okumam, ağır felsefe ve sosyoloji kitaplarına mola vermek için hafif kitaplar bakınmaya başlamamın bir sonucunda gerçekleşti. En çok satanlar ve okunanlar listesinin en başlarında yer buluyordu. Nasıl bir kitap olduğunu merak etmek için yeterli sebep.
Kitabın isminden psikolojik, yer altından notlar benzeri bir kitap olduğu algısına kapıldım. Kitaba başlar başlamaz bu algım yıkıldı çünkü psikolojinin p si bile yoktu kitabın anlatım tarzında. Yazar olanı biteni gayet sakin bir tavırla ruhsal çözümlere başvurmadan yalın bir dille anlatıyordu. Simgeler ve kavramlar arasında boğulmadan okuyup gidiyorsunuz işte öyle bir kitap.
Peki ya yalnızlık?
İtiraf etmeliyim ki kitabın ilk iki yüz sayfasında nerede bu yazarın bahsettiği yalnızlık demekten kendimi alamadım. Çünkü kahramanlarımız gayet sosyal, gayet özgür ve istediğini elde edebilen tiplerdi. Geniş bir aileleri vardı. Ama kitabın son sayfalarında, belki son yüz sayfasıdır, yalnızlığın o ağırlığını hissetmeye başladım. Ve kitabı bitirdiğimde ise o yüzyılın yalnızlığını ve ağırlığını üzerimde hissettim.
Kitap, sürrealist bir anlatım tarzına sahip. Doğa üstü olayları gayet normalmiş gibi anlatarak eğlenceli dakikalar geçirmenizi sağlıyor. Cervantesin don kişotu ve gogolün ölü canlarındaki aynı lezzeti buluyorsunuz bu tarzdan.
Okuduğum her kitabın etkisinde kalıp beğeniyor muyum yoksa gerçekten kaliteli kitaplar mı seçiyorum bilemem ama bu kitabı da diğer tüm kitaplarım gibi okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Peki bu kitabı neden okumalı?
Kitabı tavsiye ediyorum ama neden okumalıyız bu kitabı? Binlerce sebep arasından benim için geçerli olanlar şunlar:

  • Nobel ödülü almış olması yeterince iyi bir sebep.
  • Cervantesimsi akıcı bir edebi dile sahiptir. İsimleri ezberleme yeteneğiniz varsa sizi zorlayacak hiç bir şey yok.
  • Günümüzün en popüler kitaplarındandır. Başkalarının neyi sevdiğini anlamak için okumak iyi bir neden olurdu.
  • Felsefe kitaplarını sevmiyorsanız, ve sosyal mesajları gözünüzün içine içine sokan tarz size göre değilse okumalısınız. Çünkü bu kitap, hikayeyi sizi düşünmeye sevk etmeden ve hızlıca okumanız gerektiği hissini vererek anlatıyor. Şöyle düşünün heyecanlı bir şeyler yaşamış bir arkadaşınız size gelip olayı sıcağı sıcağına anlatıyor.
  • Kitabı ister zamana yayarak yavaş yavaş okuyun, isterseniz bir çırpıda bitirin, bitirdikten sonra kitapta anlatılan o yüzyılın ağırlığını ruhunuzda hissedeceksiniz.
  • En paradoksal ( böyle bir kelime var mıdır, bilmiyorum) sona sahip romanlardan bir tanesi. Bu dahil tüm genellemeler yanlıştır diyen Nietzsche gibi.
  • Sürrealist bir romandır dolayısıyla bir romanın doyuruculuğu yanında bir masalın sürükleyiciliğini ve şaşırtıcılığını bulacaksınız.

Daha fazla sebep için nedenokumali.com sitesine bakabilirsiniz.