Kafka‘nın kitaplarını okumak için sıraya koymak isteseydik, Babaya Mektup kitabını ilk sıraya almamız gerekirdi çünkü Kafka’nın kendini ve içinden geçtiği psikolojik durumları anlattığı için diğer tüm kitaplarının altyapısını tahlil edebileceğiniz, kitaplarında bolca kullandığı simgeleri daha kolay anlayabileceğiniz bir seviyeye gelmenizi sağlayacak bir kaynaktır bu kitap.
Ve bir de yalnızca sokmakla kalmayan, aynı zamanda hayatını sürdürmek için kan emen böceklerin savaşı. Asıl paralı askerler bunlardır ve sen busun. (Babaya Mektup, S.67.)
Kafka, geçirdiği bir akciğer rahatsızlığı yüzünden uzunca bir süre işinden izin alır ve dinlenmeye çekilir. Bu esnada bir kızla nişanlanmış ve evlilik hazırlıkları da yapmaktadır ne var ki babası bu evliliği onaylamaz. Kötü günler geçiren Kafka, babasına karşı çocukluğundan başlayarak tüm duygularını içeren bir mektup kaleme alır. Ancak mektubu babasına göndermesi mümkün olmaz.
Praglı Yahudi kızların iyi anladığı üzere, özellikle seçilmiş bir bluz giymişti herhalde, sen de bunun üzerine onunla evlenmeye karar verdin. Hem de apar topar, bir hafta içinde, yarın, bugün. Seni anlamıyorum, yetişkin bir insansın, şehirde yaşıyorsun ve hemen evlenmekten başka birşey gelmiyor mu aklına. Başka ihtimaller de yok mu burada? Eğer bundan korkuyorsan seninle birlikte gelirim. (Babasının Kafkaya cevabı – Babaya Mektup, S.60.)
Daha sonraları anlaşılacağı üzere babası Kafka için çok önemlidir ve yazdığı tüm kitapların özellikle de Dönüşüm kitabının konusu babasıyla olan ilişkisidir.
Mektupta Kafka, babasının yaptığı her hareketin onda ne gibi etkiler bıraktığını ayrıntılarıyla ve tek tek anlatır. Aralarındaki ilişki özetlemek gerekirse babasının beklentilerini yerine getiremeyen bir oğul ve bu durumdan dolayı oğlunu sürekli suçlayan bir babanın ilişkisinden ibarettir. Baba, karakter olarak güçlü, fiziksel olarak iri ve sağlam biridir. Otoriterdir ve çevresinde saygı gören ve sözü geçen biridir. Oğlunun d kendisi gibi olmasını istemesi ise durumları zorlaştırır ve tabiri caizse ters teper.
Şimdi yalnızca bu samimiyetsizliğinle bile üç şeyi kanıtladın; birincisi, kendinin suçsuz olduğunu, ikincisi, benim suçlu olduğumu, üçüncüsü büyüklüğün sayesinde yalnızca beni affetmeye değil, üstelik bir de – daha fazlasını ve daha azını- benim de tabii ki hakikatin aksine, suçsuzluğumu kanıtlamaya ve kendini buna inandırmaya hazır olduğunu. (Babaya Mektup, S.67.)
Bu kitap sadece Kafkanın kişiliğini anlamak için değil dönemin yahudi cemaatinin yaşanılan gelişmeler sırasında yaşadığı kuşak çatışmasının da detaylarını anlamak bakımından önemlidir. Belki de bu sebepten Kafka babasına yazdığı bu mektubu yayımlamaya karar vermiştir.
Tavsiye olunur!
Bir yanıt yazın