Kafka, post modern edebiyatın tanrısı. Çok fazla kitabı yok ancak var olanlar tekrar tekrar okunup sonsuza kadar lezzet verecek kadar güzel.
Kafkanın kitapları şunlar; Dava, Dönüşüm, Şato, Amerika, Babaya Mektup, Milena’ya Mektuplar, Anlatılar 1 ve Anlatılar 2.
Peki bu kitaplar hangi sırayla okunmalı?
Bana kalırsa ilk önce Babaya Mektup kitabı okunmalı. Bu kitapta Kafka ile babası arasındaki ilişkinin Kafka açısından yansımalarını okuruz. Kafka babasının güçlü yapısı ve onun kendinden beklentileri altında ezilmiş ve bu eziklik ömrü boyunca Kafkanın üzerinde bir yük olarak kalmıştır. Dolayısı ile kitaplarında oluşan o karanlık ve ümitsiz atmosferde çok önemli bir katkısı vardır. Kafka’nın kitaplarını anlamak için önce Kafkayı anlamak gerek. Bunu yapmak çin en iyi başlangıç ise gerçek bir itiraf olan ve tüm samimiyeti ile duran Babaya Mektup kitabı.
Sonra Dönüşüm kitabı gelir. Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerinden böceğe dönüşmüş olarak uyanır. Böcek aslında Kafkanın ta kendisidir. Bu kitabında babasının ve ailesinin ve de toplumuz kafka üzerinde bıraktığı izleri okuruz. Görünenin arkasında derin bir hikaye vardır. Zaten kafkanın tüm kitapları böyledir.
Sonra Dava kitabı okunmalıdır. Ne ile suçlandığını bile bilmeden kendini savunmaya çalışan bir insanın hikayesidir bu. Özellikle kitabın sonlarında semboller devreye girer. Çözmek için kitaptan sonra da okuma yapmanız ve üzerine uzun uzun düşünmeniz gerekir.
Şato ise Kafkanın görünürde bürokrasiyi eleştirdiği ama belki de asla bulamamış olduğu tanrıyı konu alan dinsel bir metin olan romanıdır. Çarpıcıdır.
Amerika, kafka kitaplarının aksine kahramanına güzel bir başlangıç yaptırır. Şansı yaver gider ve Amerikadaki dayısının yanında güzel bir hayat yaşamaya başlar. Sonrası yine kabus.
Hikayeler… Kafkanın yarım kalmış ve ya tamamlanmış bir çok hikayesi anlatılar 1 ve 2’de toplanmıştır. Taşrada düğün hazırlıkları, açlık sanatçısı, bir kavganın tasviri…
Sonra tüm kitapları tekrar ve tekrar okumalısınız çünkü isteyeceksiniz…