Saint Simon İlk Sosyolog İlk Sosyalist – Cemil MERİÇ

Kitap hakkında ilk düşüncem şu oldu: ” Acaba Saint Simon kendisi hakkında bir kitap yazsa bu kadar güzel olur muydu?” Tabii ki hayır dedim içimden. Cemil Meriç Saint Simon’un bir ömre sığdırdığı sosyolojik düşüncelerini küçücük bir kitaba bir roman akıcılığında sığdırmış.
Saint Simonun hayatını anlatmakla başlamış üstad, ama ne hayat kısacık bir metne dönemin Fransasının toplumsal yapısını açık ve kesin çizgiler koyarak sıkıştırmış. Tam da sıkıştırmış diyemeyiz aslında, altmış sayfaya yaya yaya anlatmış.
Adından da anlaşılacağı gibi Saint Simon ilk sosyolog ve ilk sosyalisttir. Sosyologtur çünkü sosyoloji bilimini kuran Comte onun öğrencisidir ve onun fikirlerinin etkisi altındadır, kendisi bunu inkar etse de, bu bilimin sınırlarını çizen Durkheim ise bizzat kendisi beyan etmiştir Saint Simonun onun çalışmaları üzerindeki etkilerini.
İlk sosyalisttir zire Karl Marx’ın kuramlarının tohumları da Saint Simon imzası taşır. Toplumu ilk defa çalışanlar ve çalışmayanlar diye gruplandıran Simondur. İnanç sisteminin değişmesi gerektiğini söyleyen, işçilerin geleceğin dünyasına hakim olması gerektiğini söyleyen, devlet yapısının zaman içinde kendiliğinden yok olacağını söyleyen…
Kısaca Saint Simon, 19. yüzyıla damgasını vuran fikir akımlarının yaratıcısıdır. Bu fikirler zaman zaman birbiriyle çatışan fikirler de olabilir. Mesela, teknokrasi köklerini simonculuktan alırken, Karl Marxın sosyalizmi de aynı kaynaktan beslenmiştir.
Ve döneme damgasını vuran onlarca düşünür, Saint Simonun fikirlerinden etkilenmiştir. Büyük adamdır Simon, Üstaddır.
Bir başka Üstadın kaleminden onun hikayesini ve fikirlerini okumak da bizim için büyük bir zevktir. Mutlaka okunması gereken kitaplar listesindedir bu kitap…
Kitabın Tanıtımı
Saint-Simon. İlk Sosyolog, İlk Sosyalist, “genç” Cemil Meriç’in sosyalizm düşüncesinin derinliklerindeki mihnetli serüveninin ürünü sayılabilecek bir çalışmadır. Meriç, St. Simon’a bakarken 19. yüzyılın ilk yarısının ütopik sosyalizmini , yani kendi deyişiyle “İstikbal hakkında derin düşünceleri olan, cemiyeti inceleyen ve incelemelerine rüyalarını da katanlar”ı inceliyor. Cemil Meriç’e göre Marx, bütün dünyaya yaydığı sistemini “Porudhon’laşmış bir Saint-Simonculuğu genişleterek” oluşturmuştur. St. Simon, Cemil Meriç için sadece sosyalizm çığırını açanlardan biri olarak değil, “bilgi sosyolojisine aydınlık getiren adam” olarak da önemlidir.
.