Bir Yılda 200 Kitap Nasıl Okunur?

Daha zeki olmanın bir sırrı yok. Okuyun,  çok okuyun.

Herhangi başarılı bir insana sorsanız size böyle bir cevap verecektir. Hatta başarılı olmasına bile gerek yok, sokaktan geçen herhangi bir kişiye sorsanız size kitap okumanın faydaları ve önemi hakkında uzun uzun nutuklar atabilir. Ama ben size bir yılda 200 kitabı rahatlıkla okuyabileceğinizi söylesem, “Hadi lan!” dersiniz. O zaman ben de kanıtlarla gelirim.
Peki nasıl başaracağız bu işi? Şu adımları izleyerek;
1. Başlamadan bırakmayın:
Birisine, günde 500 sayfa okumalısın desek, alacağımız cevap bellidir, imkansız. Zamanım yok, yeterince zeki değilim, kitapları sevmem… Bir sürü bahaneler. Ancak basit bir matematikle bu bahanelerin tamamını yok edebilirsiniz.
2. İşin matematiği:
Bir yılda 200 kitap okumak ne kadar süremizi alır?
Ortalama bir insan dakikada 200-400 kelime okur.
Ortalama bir kitap 50000 kelimeden oluşur.
Şimdi işin detayına gelelim.
200 kitap 50000 kelimeden 10 Milyon kelime eder.
10 Milyon kelimeyi Dakikada 400 kelime okursak 25000 dakika eder.
25000 dakika 417 saat yapar.
Yani bir yılda 200 kitap okumak için ayırmamız gereken süre 417 saat.
417 saati duyar duymaz bazılarınızın beyni dükkanı kapattı tabii otomatik olarak. Çoğumuz haftada 40 saat çalışıyoruz, okumak için 417 saati nereden bulacağız, değil mi?
3. Zamanı bulmak:
Okumak için 417 saati çok buldunuz değil mi? Bakın ortalama bir insan bir yılda kaç saatini neye harcıyor:
Sosyal medyada 608 saat
TV başında 1642 saat
Yani yılda 2250 saati büyük oranda çöpe atıyorsunuz. Bu sürede 1000 den fazla kitap okuyabilirdiniz. Kitap okuma hakkında gerçek şudur ki, her birimiz bir yılda 200 kitabı rahatlıkla okuyabilecek kadar zamana sahibiz. Sadece çok zayıfız, bağımlıyız ve dağınığız.
4. İşe Başlayın
Artık, basit bir matematik hesabıyla seneden 200 kitabı rahatlıkla okuyabilecek kapasitede olduğumuzu ve bunun için yeterli zamana sahip olduğumuzu bildiğimize göre, yapmamız gereken harekete geçmek. Harekete geçerken de şu konulara dikkat edin:
Çevrenizi düzenleyin: Okuma çevresi önemlidir, sizi rahatsız etmeyecek, dikkatinizi dağıtmayacak bir okuma yeriniz olsun.
Alışkanlık edinin: İrade önemlidir. Pes etmeyin ve düzenli okuma alışkanlığı edinmek için iradenizi kullanın. Boş boş tv başında oturmakla en fazla güncel olayları takip edersiniz, bir kitaptan ömür boyu işinize yarayacak bilgileri…
Her fırsatta okuyun: Okumak için belli bir zamanı, yeri saati beklemeyin. Otobüste, evde okulda her yerde okuyabilirsiniz. Tabletinizi telefonunuzu facebook haricinde faydalı işler için de kullanın…
İyi okumalar…

Bir gün bir kitap okudum ve tüm hayatım değişti. Orhan Pamuk

Yorum yapın