Fotoğrafçılığınızı Geliştirmek için 20 Kompozisyon Tekniği

Fotoğrafta kompozisyon konuyu nereye yerleştirdiğiniz ile alakalıdır. Bu anlamıyla fotoğrafçılığın özüdür diyebiliriz.

Fotoğrafçılığınızı Geliştirmek için 20 Kompozisyon Tekniği

Fotoğraflarınızda kompozisyon oluştururken kırılamayacak hiç bir kural yoktur. Ancak fotoğrafçılığa başlarken herkes tarafından faydalı olduğu kabul edilmiş belirli kurallar vardır. Bu kuralları bilmek en azından ilk aşamada fotoğrafçılığınızı geliştirecektir. Fotoğraflarınızı daha çarpıcı hale getirecek 20 kompozisyon tekniğini derledik.

#1. 1/3 Kuralı

Eğer konunuzu çerçevenin tam ortasına yerleştirmek gibi bir alışkanlığınız varsa ve fotoğraflarım neden güzel görünmüyor diyorsanız bu kuralı bilmiyorsunuz demektir. Bilmeniz gereken ilk kompozisyon kuralıdır. Basitçe, çerçeveyi 9 eşit dikdörtgene bölersiniz. Ufuk çizgisini, fotoğrafın üçte birine denk gelen çizgiye yerleştirir, ön plana çıkarmak istediğiniz konuyu ise çizgilerin kesiştiği noktalara yakın tutarsınız. Hayalinizde canlandıramadıysanız korkmayın çoğu fotoğraf makinasının bu durumu görselleştiren “ızgara görünümü” özelliği vardır.

Ufuk çizgisinin konumuna ve büyük ağacın bulunduğu yere dikkat edin.

#2. Simetri

Az önce konunuzu çerçevenin tam ortasına yerleştirmeyin demiştik. Şimdi de tam tersini söylüyoruz, bazı durumlarda konunuzu bu şekilde yerleştirerek çok güzel fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Bu fotoğrafta konu tam ortadan bölünmüş ve simetrik bir kompozisyon ortaya çıkmış.

#3. Çerçeve içinde çerçeve

Konunuzu kapı, pencere, ağaç dalı gibi başka bir çerçeve içine alarak derinlik yaratabilir, konuza ilgiyi yönlendirebilirsiniz. Sonuç olarak da göze hoş gelen bir kompozisyon elde edebilirsiniz.

Bu fotoğrafta asıl konu olan yapı kapının içerisinden çekilerek bir çerçeve içine alınmış.

#4. Kılavuz çizgiler

Fotoğraf içerisinde kullanacağınız çizgilerle izleyiciyi odaklamak istediğiniz konuya doğru yönlendirebilirsiniz. Bu çizgiler yollar, kapılar, bir duvar gibi herhangi bir şeyden oluşabilir.

Gözümüzün yolun gittiği yöne doğru kaydığını hissedebilirsiniz.

Bu yazı sadece abonelere özeldir.

Zaten hesabın var mı? Giriş yap.