Yeni Başlayanlar İçin Düğün Fotoğrafçılığı

Düğün fotoğrafçılığına niyetiniz var, nerden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu yazı sizin için.

Yeni Başlayanlar İçin Düğün Fotoğrafçılığı

Düğün Fotoğrafçılığına yeni başlayanlar ya da başlamak isteyenler için yeni bir yazı dizisi bu. İçerisinde düğün fotoğrafçılığının hazırlık aşamasında ve çekim esnasında bilinmesi gereken ipuçları barındırıyor. Fotoğraf çekim aşamasının el kitabı diyebiliriz.

Çekimden önce neleri kontrol etmeliyiz? Poz alırken neleri bilmek gerekir? Bakış açısını ve kamera ayarlarını neye göre seçmeliyiz?… gibi soruların cevabını bu yazıda bulacaksınız. Başlıyoruz.

Kompozisyon

1. Görüş

Düğün fotoğrafçılığında belki de en önemli aşama birinci aşamadır yani görüş aşaması. Bu aşama önemlidir çünkü fotoğraf çekilecek mekanı bu aşamada görüp fotoğrafını zemine karar verirsiniz. Bunla ilgili Photoshop da bir basamak olsa da ortaya çıkacak fotoğrafı bu aşamada görselleştirmeniz gerekir.

Fotoğrafta nasıl bir post-prodüksiyon uygulayacaksınız, hangi ögeleri geliştirip hangi ögeleri azaltacaksınız, o özel sahnede sizi çeken nedir ya da bu mekan çevresel bir portre için uygun mudur gibi soruları bu aşamada cevaplamanız gerekmektedir.

Çoğu fotoğrafçı için bu aşama anlık bir aşamadır. Daha ilk aşamadan ne yapacaklarını bilirler. Yine de bu aşama biraz daha detaylı düşünülerek daha güzel sonuçlar elde edilebilir.

Mekanı gezin, başka açılardan bakın ve alanı ışık açısından iyice inceleyin. En iyi ışık nerededir, ışık ve mekan pozlamanızı nasıl etkiler gibi soruları cevaplandırın. Bir alanı analiz ederken genellikle şu başlıklara bakmak yeterlidir.

Gölgeler: Mekanı daha çekici kılacak ilginç bir gölge var mı? Öyleyse bu gölgeyle fotoğrafı iyileştirmek için oynanılabilir mi?

Tekrarlayan ögeler ve desenler: Çerçeve de bir tekrar var mı? Eğer öyleyse daha dinamik fotoğraflar elde etmek için bu desenleri nasıl kullanabilirim?

Çizgiler: Fotoğrafı güçlendirecek, insan gözünü bir noktaya götüren çizgiler var mı? Bu çizgileri fotoğrafı güzelleştirmek için nasıl kullanabilirim?

Yansımalar: İlginç bir kompozisyon yaratmak için kullanabileceğim yansımalar var mı?

Yansımaların mükemmel kullanıldığı bir fotoğraf. Tabii siz çiftin yüzlerinin göründüğü kapalı bir kompozisyon tercih edebilirsiniz.

Işık: Çekim alanında ışığın normalin üstünde güzel olduğu bir alan var mı? Eğer açımı değiştirsem ışık kompozisyonumu nasıl etkiler?

Çevresel Ögeler: Alanda mekanın karakterlerini yansıtan fotoğrafa alabileceğiniz çevresel ögeler var mı? Her çift bir sebepten dolayı çekim mekanını seçer, bazıları deniz sever, bazıları ilk defa orada buluşmuştur. Bu yüzden mekanı özel kılan ögeleri bulup fotoğrafa dahil etmek önemlidir.

Renk: Mekanda fotoğrafı etkileyecek güçlü renkler var mı? Bu renkleri göz yormayacak, karmaşa yaratmayacak şekilde kullanabilir miyim?

Simetri: Herhangi bir doğal ayraç var mı? Fotoğrafı daha dinamik hale getirmek için nasıl kullanılabilirler.

2. Çiftin Çerçeveye Yerleştirilmesi

Çifte, vücut pozisyonları ve birbirleri ile olan etkileşimleri konusunda direktifler vermeden önce onları çerçeveye yerleştirmek önemlidir. Bunu muhtemelen daha birinci adımda düşünmüştürünüz. Özelliklede gözü yönlendiren hatlar ve ışık konusunda şanslı iseniz.

Fotoğraftaki ögelerin etkisini artırmak için çifti nereye yerleştirmeliyim? Ya da en azından çifti ön plana çıkarmak için nereye yerleştirmeliyim? Gibi soruları cevaplamak gerekir.

Çifti çerçeveye yerleştirirken 1/3 kuralını uygulamak çoğu zaman yeterlidir ancak sizi çerçevenin tam ortasına yönlendiren güçlü çizgiler varsa çifti oraya yerleştirmekte sakınca yoktur.

Bu konuda bir diğer önemli öge ise negatif alandır. Fotoğrafta yeterli negatif alan bırakmak dinamik fotoğraflar ortaya çıkması bakımından ve çevresel ögeleri fotoğrafa dahil etmek açısından önemlidir.

3. Poz Verdirme

Bu adımda artık çiftimizi alıp fotoğraf çekmeye başlayabiliriz. Onlara ne yapmaları gerektiğini söylemeden önce onları doğru noktaya yerleştirmiş ve birbirlerine doğru doğru konumu almış olmalarını sağlamış olmanız gerekiyor.

Bu aşama tamamen onların arasındaki bağlantıyı sağlamakla ilgilidir. Bu duygusal bağ değil, kameraya doğru fiziksel bağlantıdır.

Onları yerleştirebileceğiniz birçok poz vardır. Bu seçenekler birinci ve ikinci aşamadaki seçimlere göre azalacaktır. Yine de bu listeden birkaç tanesini seçip her ortamda bu pozisyonlardan birkaç tane fotoğraflamanız gerekir.

  1. Göğüs Göğüse: Bu poz bir dereceye kadar samimiyet gerektirir. Hatırlanması gereken önemli nokta ise, bu birleşik bir pozisyon olduğundan çiftin birbirlerine dokunması gerektiğidir. Onlara sarılmalarını söyleyin. Sonra gerekirse poz üzerinde ince ayarlar yapabilirsiniz.
  2. Sırt-Göğüs Pozu: Kameraya alışık olmayan bir çifti çekiyorsanız bu pozisyonla başlamak daha güvenlidir diyebiliriz. Gelin ya da damat önde olabilir. Pozu tarif ettikten sonra gerisinin doğal bir şekilde oluşmasını bekleyin. Sonunda bir çiftin diğerini sarıp sarmaladığı samimi bir pozisyona ulaşabilirsiniz. Birazcık ince ayarla da istediğiniz pozu elde etmeniz çok kolaydır.
  3. Bacakların üzerine ya da arasına oturmak: Bu poz için iki temel seçeneğiniz mevcut, çiftin yüzlerinin birbirlerine dönük olduğu ya da birinin sırtının diğerine dönük olduğu bir fotoğraf. Tarafların birbirlerine dönük olduğu poz daha samimi olmakla birlikte çok daha zahmetli olabilir ve uzun açıklamalar gerektirebilir. Bu pozda ince ayar yaptığınızdan emin olun, bacaklar gereğinden fazla açık olabilir, pozda eğrilik yamukluk olabilir vs.. Ve son olarak bu poz merdivenlerde iyi gidebilir.
  4. Yan yana oturma: Sandalyede, duvarda, merdivende ya da yerde olsun, bu poz çoğu çift için işe yarar. Çiftin birbirine daha bağlı olmaları için pozu iyileştirebilir ya da talimatlar verebilirsiniz. Vücut dillerine bağlı olarak birbirlerinden kopmuş görünebilirler. Bir düğün fotoğrafında böyle bir şey istemeyiz. O yüzden oturuşlarını hatta ellerini birleştirmek isteyebilirsiniz. Damada bacaklarını kapatmasını da söyleyebilirsiniz mesela.
  5. Yan yana ayakta durmak: Yine basit bir poz. Yine de birbirlerinden kopuk olmamalarına dikkat edin.
  6. Aynı karede ayrık: Bu pozda onları konumlandırabileceğiniz bir sürü yol vardır. Beli çifti iki kapı çerçevesine ya da pencereye yerleştirirsiniz. Bu eğlenceli poz yaratıcılık açısından zengin olsa da hareket-iletişim bakımından sizi sınırlayabilir.
  7. Uzanarak: Aynı yöne doğru ya da zıt yönlere doğru, bu poz fotoğraflaması samimi bir poz olabilir.

4. Hareket ve Etkileşim

Çiftimizi herhangi bir pozda çerçevemize yerleştirdik. Sıra fotoğrafa duyguyu katmaya geldi. Bir fotoğrafta sadece etkileşimle oynayarak aynı pozdan iki farklı duygu yaratabilirsiniz. Bazı çiftler için tuhaf olan ancak çoğu için birkaç ısınma hareketiyle elde edebileceğiniz etkileşimler vardır.

Kameraya bakmak: Bazı çiftler doğal bir şekilde birbirlerinden uzaklaşırlar. Eğer aradığınız poz bu değilse etkileşimle biraz oynamanız gerekebilir. Mesela yanak yanağa durmalarını ya da birbirlerine yaklaşmalarını söyleyin. Sarılmak kelimesi bu durumlarda sihirli bir söz olabilir. Düğün fotoğrafçılığında çiftin kameraya baktığı çok fazla fotoğrafa gerek yok ama mutlaka birkaç poz olmalı.

Kafa Kafaya: Bu da kolay bir etkileşimdir. Çünkü aile ve arkadaşlar önünde bile çifti utandırmadan kolayca elde edilebilir. Bu etkileşimle ilgili bir diğer güzel şey ise, çift birbirlerine çok yaklaşacak ve bunun sonucunda gülmeye başlayacaklardır. Samimi bir fotoğraf yakalamak için bulunmaz fırsat. Bu pozu gözlerini kapatmalarını isteyerek daha da samimi hale getirmek mümkün olabilir.

Sarılmak: Sarılmakla ilgili bir sürü etkileşim yaratabilirsiniz, yan yana sarılma, arkadan sarılma, önden sarılma… Çiftten sarılmalarını istemek nispeten kolay bir durumdur. Özellikle sarıldıklarında yüzlerini kameraya doğru dönüp gözlerini kapattırmak samimi anların ortaya çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca onları olabildiğince çok noktadan temas etmelerini sağlayabilirsiniz.

Alından Öpmek: Gelinden oldukça uzun bir damat varsa bu poz özellikle değerli olabilir. Gelinden farklı şeyler isteyerek farklı duygular elde edebilirsiniz. Örneğin; gözlerini kapattığında samimi bir fotoğraf elde ederken damadın gözlerini kapattığı gelinin gözlerini açıp kameraya baktığı bir fotoğraf cesur bir duygu uyandıracaktır.

Öpücük: Bizim kültürümüzü göz önünde bulundurduğumuzda aşırı gidemeyeceğimiz bir poz çeşidi. Yine de siz bu tür pozları istemekten çekinmeyin. Dikkat etmeniz gereken şey çiftlerden birinin diğerinin yüzünü yiyormuş gibi bir pozun ortaya çıkmaması ve çiftlerden birinin diğerini kapatmamasıdır.

Hareket: Size doğru ya da aksi yönde yavaşça yürürken, hızlı yürürken, koşarken, zıplarken yakalayabileceğiniz bir etkileşimdir. Kameraya bakmalarına gerek yoktur. Birbirlerine bakmaları konuşmaları daha samimi pozlar için daha tercih edilir bir pozdur.

Ele Ele Tutmak: Başarması kolay sabit bir pozdur. Çiftin birbirlerine olan uzaklığını ayarlayarak, birbirlerine ya da farklı yönlere bakmalarını sağlayarak, poz üzerinde ince ayar yapabilir ve farklı duygular elde edebilirsiniz.

Baş Omuzda: Bazen yan yana sarılma pozu bu şekilde sonuçlanabilir. Bazen de özellikle daha fazla talimat isteyen çiftlerden bizzat siz isteyebilirsiniz.

Çiftlerden birinin kameraya bakması: Çiftlerden birinin kameraya baktığı diğerinin bakmadığı pozlarda fotoğraftaki duygu kameraya bakan kişiye göre değişir. Ciddi

Çiftin arka planda olduğu detay çekimler: Burada detaylar dediğimizde her zaman düğüne ait detaylar olmak zorunda değildir, ama olabilir de. Herhangi bir şey detay olarak kullanılabilir, deniz kenarındaki kayalıklar, yolun kenarındaki çiçekler, ya da antik bir araba. Bu tür çekimler genellikle düşük bir alan derinliği ile çekilir ve detay net bir şekilde odakta iken çift arka planda güzel bir şekilde bulanık çıkar.

5. Ayarları ve Bakış Açısını Seçmek

Tabii ki fotoğrafın son halini etkileyecek şeylerden bir tanesi de nerede durduğunuz ve hangi ekipman ve ayarları kullandığınızla da alakalıdır.

Fotoğrafı yukardan mı aşağıdan mı çekeceksiniz? Düşük bir perspektiften mi yoksa yüksek bir bakış açısından mı çekeceksiniz? Fotoğrafta ön planı mı ortaya çıkaracaksınız yoksa çift ile çerçeveyi doldurmayı mı tercih edeceksiniz? Yavaş bir enstantane hızı mı yoksa yüksek bir enstantane hızı mı tercih edeceksiniz? Yoksa alan derinliğini düşürerek bulanık bir arka plan mı elde edeceksiniz? Fotoğrafta güneş ışıklarından oluşan parıltılar olacak mı?

Farklı bakış açılarından çekilmiş aynı nesneler çok farklı fotoğrafların ortaya çıkmasını sağlar. Poz ve etkileşimleri bir araya getirdiğinizde ortaya yüzden fazla potansiyel fotoğraf çıkar. Bunlara bakış açısını da (perspektif) eklerseniz bu sayıyı ikiyle çarpmanız gerekir.

Fotoğrafta perspektifi seçerken şu konulara dikkat etmek işinizi kolaylaştırabilir.

Arka planı sadeleştirin. Düşük bir açıdan çekin. Bu şekilde arka planı sadece gökyüzünden oluşturabilirsiniz. Bazen ilginç bulut desenleri yakalama şansınız olur.

Çift dışında her şeyi sadeleştirin. Çifte yakın bir şekilde kırpın. Bu aşamada nerede olduklarının bir önemi yoktur. Çünkü çift çerçeveyi doldurur.

Ön planı ortaya çıkararak kapladığı alanı çoğaltın. Yere yakın bir açı seçin ve çifti direk çekin. Eğer düşük bir alan derinliği seçerek de ön plandaki rengi deseni ya da nesneyi odaklayıp arka planda da çifti bulanıklaştırarak güzel bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Ya da tabi ki her ikisini de net tutabilirsiniz.

Fotoğrafta ışınları dahil edin. Diyaframı f/13 ya da daha düşüğüne getirin. Güneş ışınlarını fotoğraflayabilen bir lens seçin. Ve istediğiniz ışınları elde edene kadar çiftin etrafında dans edin.

Gökyüzünü vurgulayın. Bir siluet oluşturmayı düşünün ve gökyüzüne göre pozlamayı ayarlayın. Ya da pozlamayı dengelemek için flaş ya da video ışığı kullanmayı deneyin.

Arkada çiftin olduğu bir detay fotoğrafı çekin. Düşük bir alan derinliği seçin ve çifti dışarda bırakarak çerçeveyi olabildiğince detayla doldurun.

Çifti ve çevresini vurgulayın. Çifti yere oturtarak yukardan çekin ya da ön plana çiçekleri yaprakları vs yerleştirerek çifti onların arasından çekin.

6. İnce Ayar ve Çekim

Nerdeyse fotoğraf çekmeye hazırız. Yeri (adım 1), çifti çerçevede nereye yerleştireceğimizi (adım 2), vücut konumlarını (adım 3), etkileşimi (adım 4) ve bakış açısını ayarları (adım 5) seçtik ve artık fotoğraf çekmeye hazırız. Son olarak pozu tekrar değerlendirip fotoğrafımızı çekebiliriz.

Çoğu insan daha sonra Photoshopta düzeltecekleri bahanesiyle mükemmel fotoğrafı aramazlar. Ama bazen pozu renkleri photoshopta düzeltemeyecek pozlar elde ederiz.

Renkleri, ışığı, pozlamayı ayarlayabilsek de, verilen pozu photoshopta düzenlemek nerdeyse imkansızdır. O yüzden çerçevede tuhaf duran şeyler varsa kontrol etmek ve gerekiyorsa da düzeltmek gerekir.

Damadın eli boş boş salınıyor mu? Gelin damat tarafından hafifçe engelleniyor mu? Çiftin her ikisi de fotoğrafta uygun yerleştirilmiş mi? Gibi soruları sorarak pozlarda ince ayar yapıp ondan sonra fotoğraf çekimine geçmek faydamızadır.

İnce ayar yaparken şu noktalara dikkat etmek fotoğrafta istenmeyen görüntüleri azaltacak, daha güzel fotoğrafların ortaya çıkmasına yardım edecektir:

  1. Elleri ya da ayakları eklem yerlerinden kesmediğinizden emin olun. Bu, çiftin engelliymiş gibi görünmesine sebep olacaktır.
  2. Vücudun parçaları arasında birazcık boşluk kalmasını sağlayın.
  3. Bükebiliyorsanız, bükün. Tüm eklemlerinizin ve parçalarınızın dümdüz bir şekilde ayakta durduğunuzu hayal edin, rahat değil değil mi? Aynı şey fotoğraf için de geçerlidir. Elleri, bilekleri, ayakları bükün. Düm düz kalması onların rahatsız olduğu izlenimini verecek ya da samimiyeti ortadan kaldıracaktır.
  4. Vücutların birden fazla noktadan birleştiğinden emin olun. Havaalanında birbirini uğurlayan bir çift düşünün, birbirlerine son bir öpücük verirken nasıl dururlar sizce? Tüm vücudu ayrı sadece dudaklar mı birleşik? Hayır, tabii birbirlerine sarılabildikleri kadar sarılırlar. Fotoğrafta da aynı etkiyi vermek için bu kurala uymakta fayda var.
  5. Pozda bir kamburluk varsa düzeltin. Bazen çifte karın kaslarını kullanmalarını ve sağlıklı bir duruş sergilemelerini isteyebilirsiniz.
  6. Vücutta gerilim göstergesi hareketler varsa düzeltin. Mesela pençe gibi duran eller, kalkık omuzlar, çıkık kalça gibi…
  7. Ellere yapacak bir şeyler verin. Ellerin boş ve amaçsız durmamasını sağlayın. Bir buket vererek, damadın göğsüne koymasını sağlayarak, ya da basitçe el ele tutmalarını sağlayarak elleri meşgul edebilirsiniz.
  8. Buket gerilimine dikkat edin. Büyük bir buket gelinin elinde tansiyonu artırarak çirkin bir görüntüye sebep olabilir. Gerektiğinde bırakmasını söyleyebilir ya da damadın tutmasını sağlayabilirsiniz.
  9. Boyna sarılmış kollara dikkat edin. Bu poz bazen onları büyük gösterecektir. Gelinden kollarını böyle durumlarda boyna değil de bele sarmasını isteyebilirsiniz.

Ekipman

Profesyonel düğün fotoğrafçılığı yapacaksanız, gerçekten kaliteli ekipmanlar seçmelisiniz. Profesyonel fotoğrafçılık için gerekli makine, lens ve diğer araçlar maalesef çok pahalılar, o yüzden en başta doğru tercihi yapıp sonrasında pişman olmamak çok önemli.

Doğru seçim için ise ne istediğini bilmek çok önemlidir. Makineleri ve lensleri tanımadan ve detaylı bir şekilde araştırmadan kesinlikle yatırım yapmamalısınız. Şimdi ekipman seçerken nelere dikkat etmeliyiz ona bakalım.

1.Makine

Fotoğraf makinesi için önünüzde onlarca seçenek var. Ancak öncelikli aşmanız gereken sorun makinenin türüne karar vermek; aynalı mı aynasız mı?

Teknolojinin gelişmesi ile fotoğraf makineleri de evrim geçirdi ve D-SLR olarak bilinen aynalı makinelerden aynasız makinelere doğru ilerledi. Peki bu iki çeşit arasındaki farklar ve benzerlikler neler? Hangisi daha üstün?